П'ятниця, 29 Березень 2024


Уже другий тиждень не вщухає обговорення ситуації, що виникла навколо будівельної компанії “DBN” у зв’язку з інтерв’ю голови обласної ДАБІ Ігоря Мічуди. Нагадаємо, у своєму інтерв’ю він повідомив, що об’єктам “Ріверсайд”, “Шоколад”, “Флагман” та “Erste Haus” скановано Містобудівні умови та обмеження. 

Таке повідомлення викликало надзвичайний суспільний резонанс, адже “DBN” – один з найбільших забудовників міста Рівного, має понад 2 000 клієнтів. Занепокоєння людей можна зрозуміти, адже, за словами Ігоря Мічуди, будівництво незаконне, і він взагалі здивований тим, що об’єкти компанії ще рекламуються в місті. 

Але представники компанії заперечили цю інформацію й запевнили, що наведуть докази законності будівництва й безпідставності звинувачень з боку ДАБІ. 

Сьогодні в офіційній Facebook-спільноті компанії з’явилося повідомлення про законність будівництва, що підкріплене офіційними листами від управління містобудування та архітектури, в яких надано розгорнуті пояснення щодо ситуації, що склалася. 

Позиція міської влади така: рішення про скасування Містобудівних умов та обмежень було, але оскільки не було скасування декларації про початок виконання робіт, такі дії з боку ДАБІ не мають правових наслідків. Тому управління в листі чітко визначило: будівництво об’єктів є законним. Крім того, управління архітектури запевнило, що позиватиметься до суду для оскарження відповідних рішень обласної ДАБІ. 

Чому ж виникла колізія? Як пояснили нам компетентні джерела, справа у новому законодавстві, що надає суміжні повноваження як органам архітектурно-будівельної інспекції, так і органам архітектури. Зараз виникла ситуація, коли рішення інспектора ДАБІ може іти всупереч судовому рішенню чи рішенню міської влади. Як показує приклад об’єктів компанії “DBN” (земельні ділянки, що забудовуються належать ТОВ “ДІСАН”, ТОВ “СІГІРІЯ”, ТОВ “Хліб-Пром” та ПВСФ “АЛЕКС”), ухвалення рішення про скасування може ґрунтуватися на абсолютно формальних підставах. При цьому законом визначено, що органи, відповідальні за видачу Містобудівних умов, несуть повну матеріальну відповідальність за збитки, завдані забудовнику та його інвесторам чи клієнтам. Тож масштаби наслідків суперечливої ситуації для міста навіть складно уявити. 

Ситуації неоднозначного трактування законодавства будуть непоодинокими, доки не будуть ухвалені підзаконні нормативні акти, що врегулюють деталі діяльності органів контролю будівництва. 

Нещодавно в Рівному розпочала діяльність міська ДАБІ, що взяла на себе більшість функцій контролю за будівництвом, зокрема і житловим. 

Коментарі:

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Рік заснування © 2011. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на "Рівненські новини".

Для інтернет-видань – обов'язкове пряме відкрите для пошукових систем гіперпосилання. Матеріали, позначені знаком "Реклама", публікуються на правах реклами. Всі права захищено.