Вівторок, 19 Березень 2024


17 листопада у Рівному відбудеться громадська зустріч «Створення Народної Конституції України».

Питання до обговорення:

  • Яка нова Конституція потрібна Україні?
  • Як створити нову Конституцію на основі консенсусу навколо ключових цінностей?
  • Хто та що блокує створення нової Конституції на основі суспільної згоди?
  • Яка роль громадськості у процесі створення нової Конституції України?
  • Яким чином новий Основний закон, розроблений за результатами широкої громадської участі, може сприяти збереженню України?
  • Міжнародна практика проведення інклюзивного процесу: що може бути корисним для України?

До участі у дискусії запрошуються: представники громадського сектору/активісти, представники органів місцевого самоврядування, наукового середовища (викладачі/аспіранти), журналісти, політично-активні громадяни тощо.

Захід відбудеться 17 листопада 2015 року з 16 до 18.30 у Конференц-залі в готелі "Оптіма" за адресою: м. Рівне, вул. Словацького, 9. 
 
Довідка. Українська держава переживає вже не перший конституційний процес, однак кожного разу це був результат домовленостей політичних еліт про поділ повноважень та влади. По суті суспільство було усунуто від процесу, саме тому Конституція жодного разу не стала виявом спільної громадянської волі.

З метою започаткування загальнонаціонального, інклюзивного процесу створення нової Конституції Міжнародний центр перспективних досліджень (МЦПД) ініціює в усіх регіонах країни серію громадських обговорень, покликаних розпочати конституційний процес в основі якого лежатиме всеохоплюючий суспільний діалог, що є обов’язковою нормою демократичних країн. Результатом цього процесу має стати проект нової Конституції, створеної як компроміс всіх зацікавлених сторін, який дозволить зберегти цілісність і суверенітет країни.

Конституція, яка приймається за результатами широкого суспільного обговорення, має не лише більшу легітимність, а й завдяки процесу дискусії створює у громадян відчуття відповідальності, виробляє бажання захищати цю Конституцію, відстоювати її положення. 

Захід проводиться в рамках проекту Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) «Використання світового експертного досвіду та проведення публічних консультацій в процесі внесення змін до Конституції України», що впроваджується за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Коментарі:

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Loading...

Рік заснування © 2011. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на "Рівненські новини".

Для інтернет-видань – обов'язкове пряме відкрите для пошукових систем гіперпосилання. Матеріали, позначені знаком "Реклама", публікуються на правах реклами. Всі права захищено.