П'ятниця, 29 Березень 2024


Староволиські вечорниці. Таку назву мав другий захід тижневого марафону XV ЮВІЛЕЙНОГО сезону  Першої у Рівному модної події FASHION TIME. Він проходив учора, 28 березня у ресторані «БарМаки».

Поціновувачам українських традицій організатори презентували 25 українських автентичних костюмів «Великої Волині» другої половини XIX  початку XX століття. Це колекція одягу, яку до найменших дрібниць відтворила команда майстрів на чолі з дослідником з Радивилівщини Володимиром Дзьбаком. В ролі моделей, які демонстрували колекцію, виступили відомі рівненські жінки та дівчата:  акторки, співачки, дружини гравців НК «Верес» та організаторки події. Зокрема, головний натхненник FASHION TIME Оксана Ігас презентувала святковий костюм Сарненського району кінця XIX початку XX століття.  Коментував історію і особливості кожного вбрання відомий колекціонер, знавець українського одягу Ігор Перевертнюк.

Тканини, з яких шили презентоване вбрання, були виткані вручну, як і колись, на старовинних верстатах. Тому, на вечорницях ткалі продемонстрували цей не простий процес, а дехто з гостей навіть насмілився повчитися давньому ремеслу. 

Не обійшлися Староволинські вечорниці без традиційних розваг старих часів – співав дует «Дуліби», у виконанні акторок Рівненського обласного драматичного театру звучали українські народні пісні та лірична поезія місцевих авторів, грав на лірі відомий рівненський лірник Андрій Ляшук. А на завершення вечора гості смакували староволинську потравку. Страву, відновлену за давнім рецептом, на відкритому вогні в казані приготували кухарі ресторану «БарМаки», який робить чималий внесок у збереження культурно-історичної спадщини, відроджуючи старовинні рецепти українських забутих страв.

Організатори вечорниць, дотримуючись добрих українських традицій вирішили допомогти тим, хто цього потребує і організували збір коштів на Великодні кошики для Тучинського будинку пристарілих.  Староволинські вечорниці пожертвували майже 5 тисяч гривень, щоб старенькі могли відчути справжній смак свята світлої Пасхи.  

 

Коментарі:

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Loading...

Рік заснування © 2011. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на "Рівненські новини".

Для інтернет-видань – обов'язкове пряме відкрите для пошукових систем гіперпосилання. Матеріали, позначені знаком "Реклама", публікуються на правах реклами. Всі права захищено.