Вівторок, 19 Березень 2024


"Ще до закінчення війни нові ветерани почнуть грати все більшу роль в українській політиці" - таку думку висловив політолог Володимир Цибулько.

Зокрема, він нагадав, що подібні тенденції історики помічали і в інших країнах. "Скажімо, ветерани першої світової війни стали рушійною силою суспільних протестів в Італії. В США ветерани В'єтнамської війни проводили багатотисячні марші і міняли політику уряду. Московська влада завжди боялися і намагалися брати під контроль ветеранські організації" афганців "та учасників чеченських воєн", - сказав він.

За його словами, після реальної війни люди, які тільки вчора вбивали ворогів, абсолютно по-новому оцінюють бюрократичні або корупційні проблеми, і готові вирішувати питання військовими методами.

"Нинішня війна в Донбасі змінює українську армію, військові та самі люди починають усвідомлювати своє нове місце в українському суспільстві, проте навряд чи в найближчі місяці офіцерські і генеральські еліти зможуть очолити рух десятків тисяч солдатів, які пройшли через військові дії", - заявив експерт.

Також він зазначає, що потроху стають публічними командири добровільних батальйонів територіальної оборони, в окремих регіонах вони безумовно стануть політичними фігурами, можуть отримати призначення в адміністрації звільнених міст. "Якщо ж говорити про всеукраїнських політиків, то найбільшу підтримку від ветеранів отримає Олег Ляшко, який особисто бере участь у бойових діях і став для бійців "своїм", - додав В. Цибулько.

Він зазначає, що зараз передову відвідують різні політики і чиновники, привозять бронежилети і допомогу, спілкуються з жителями звільнених міст і військовослужбовцями.

"Проте, саме Ляшко більше відображає настрої бійців - а це на сьогодні рішучість до суспільних перетворень, радикальність і конкретність в діях і недовіра до будь-якої влади. Вислів "Ми подолали зовнішнього ворога, а тепер настав час подолати ворогів внутрішніх і змінити країну" - ще прозвучить від новітніх ветеранів та на політичних дебатах, і на вуличних акціях", - прогнозує В.Цибулько.

Коментарі:

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Loading...

Рік заснування © 2011. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на "Рівненські новини".

Для інтернет-видань – обов'язкове пряме відкрите для пошукових систем гіперпосилання. Матеріали, позначені знаком "Реклама", публікуються на правах реклами. Всі права захищено.