П'ятниця, 29 Березень 2024


Частиною 3 ст. 119 КЗпП виділені окремо гарантії для працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію, але не більше одного року. Саме за такими працівниками зберігаються місце роботи, посада і компенсується із бюджету середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, в яких вони працювали на час призову, незалежно від підпорядкування та форми власності.        

Виплата таких компенсацій із бюджету в межах середнього заробітку здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Такий Порядок затверджено постановою КМУ від 4 березня 2015 р. №105 (набрав чинності з 17 березня 2015 року).

Що стосується ПДФО, то зазначені компенсаційні виплати з бюджету не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку. Для відображення в розділі I форми № 1ДФ звільнених від обкладання ПДФО компенсацій, які отримує платник податку з бюджетів, передбачено ознаку доходу "128" (згідно з Довідником ознак доходів).

Отже, нарахована та виплачена мобілізованим працівникам компенсація в межах середнього заробітку відображається за ознакою доходу "128" у розділі I форми № 1ДФ у графі 3а "Сума нарахованого доходу" та у графі 3 "Сума виплаченого доходу". У графах 4а "Сума утриманого податку, нарахованого" та 4 "Сума утриманого податку, перерахованого" ставиться прочерк, оскільки із компенсації з бюджету в межах середнього заробітку ПДФО не утримується.

Що стосується військового збору, то Законом України "Про внесення змін до Податкового кодексу України" від 2 березня 2015 року №211-III звільнено від обкладання військовим збором доходи, що не підлягають обкладанню ПДФО. Тобто компенсаційні виплати з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, також не обкладаються військовим збором.

Отже, у розділі II форми № 1 ДФ у рядку "Військовий збір" суми зазначених компенсаційних нарахувань не відображаються, оскільки звітувати щодо військового збору слід лише в разі, якщо є відповідні нарахування, з яких утримується військовий збір згідно із чинним законодавством.

Нагадуємо, що починаючи з I кварталу 2015 року для звітування використовується нова форма №1ДФ, яку разом із Порядком її заповнення затверджено наказом Міністерства фінансів від 13 січня 2015 року №4.

Джерело: Про Захід

Коментарі:

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Loading...

Рік заснування © 2011. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на "Рівненські новини".

Для інтернет-видань – обов'язкове пряме відкрите для пошукових систем гіперпосилання. Матеріали, позначені знаком "Реклама", публікуються на правах реклами. Всі права захищено.