П'ятниця, 29 Березень 2024


Фізичні особи та фізичні особи-підприємці зможуть визнавати себе банкротами через суд. Співавтором відповідного законопроекту 2353а, який вже зареєстровано у Верховній Раді, став народний депутат, лідер Партії простих людей Сергій Каплін. Подібні справи будуть розглядатися у господарських судах за місцем проживання і у них обов’язково будуть брати участь арбітражні керуючі.

«Справа про банкрутство порушується судом, якщо вимоги кредитора до боржника – фізичної особи сукупно становлять не менше 121 тисячі гривень, а до фізичної особи-підприємця – не менше 365 тисяч. А цей борг не сплачується вже протягом двох місяців. У суді може бути ухвалено рішення про реструктуризацію боргів, їхнє погашення або прийнята мирова угода», - говориться у законопроекті.

Його співавтор Сергій Каплін повідомив, що боржник може звернутися до господарського суду, якщо його дохід або вартість майна, яке йому належить, за останні півроку зменшилися більше, ніж на 50%. Також суд розгляне справу, якщо боржник втратив єдине джерело доходу, має тяжке захворювання, що перешкоджає виконанню професійної діяльності.

«Заробітна плата українців за рік зменшилася на 27%. А це основна стаття доходів. Гривня знецінилась втричі. І за цих умов, люди не можуть розрахуватися по боргах, в тому числі за взяті кредити. Тому ми розробили законопроект, який дозволить оголошувати людей банкрутами, а також самим ініціювати визнання банкрутства через суди», - зазначив Сергій Каплін.

 У пояснювальній записці до законопроекту також йдеться про те, у судах будуть врегульовуватися заборгованості з різними категоріями кредиторів, в тому числі житлово-комунальними підприємствами.

 

Прес-секретар народного депутата С. М. Капліна

Коментарі:

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Loading...

Рік заснування © 2011. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на "Рівненські новини".

Для інтернет-видань – обов'язкове пряме відкрите для пошукових систем гіперпосилання. Матеріали, позначені знаком "Реклама", публікуються на правах реклами. Всі права захищено.