П'ятниця, 29 Березень 2024


Міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус заявив, що трудову книжку збираються скасувати. Вже і законопроект розробили. Сподіваються – Верховна Рада прийме його восени, про це повідомляє news.finance.ua.

У Кабміні запевняють: стаж нікуди не пропаде – він буде фіксуватися в електронних базах даних. Пора переходити на сучасні технології, як у всьому світі.

Для мільйонів українців – це важливий документ, що підтверджує трудовий стаж. А для Міністерства економіки – це “паперовий монстр”. Саме так назвали чиновники трудову книжку. Мовляв, це – пережиток СРСР – від якого пора позбутися. Зробити це збираються вже в найближчому часі.

“Війну трудових книжок оголосив сам міністр економіки. Їх немає вже майже ніде в світі. – Крім пострадянських країн”, – написав на своїй сторінці в одній з соцмереж Айварас Абромавічус.

Представники профспілок вже обурюються. Пишуть листи в Кабмін, вимагаючи не скасовувати трудові. Мовляв, без них люди ризикують залишитися без пенсії. Працівник попросту не зможе довести, що він трудився все життя на різних підприємствах. Особливо, якщо цих підприємств давно немає.

У Міністерстві економіки тепер переконують – сміттям трудові книжки не стануть. Їх просто більше не будуть тримати у відділі кадрів. А роздадуть працівникам – нехай зберігають вдома – поки документ не знадобиться.

Трудова, як документ, не втратить свою юридичну силу. У цьому переконує автор законопроекту про скасування трудових книжок.

“Нічого не станеться – світ не обвалиться – пенсії як нараховувалися, так і будуть”, – запевнив Микола Гайдай, автор законопроекту про скасування трудових книжок.

Для людей, які вперше влаштовуються на роботу, трудові книжки заводитися вже не будуть. Вся інформація про те, де працює людина, і скільки податків забирають з його зарплати – і так уже заноситься в електронний реєстр. І існує цей реєстр – з 2000 року.

“База Пенсійного фонду не централізована. А розрізнена по регіонах. Це означає – якщо людина за своє життя працювала у кількох областях – і тепер виходить на пенсію – їй доведеться мотатися з одного регіону в інший – і скрізь брати довідки про свій стаж. В електронному реєстрі не вказані посади, на яких працювала людина. Крім цього, доведеться вносити і всі дані про стаж людини до 2000-го року. А це величезна робота, яку необхідно зробити до скасування трудових“, - наполягає фахівець з пенсійної реформи Галина Третьякова.

“Міністерство економічного розвитку дало цій системі фальстарт – старт реформі потрібно було давати, але тільки тоді, коли буде готова база. Переходити на електронний облік необхідно, але тільки тоді, коли уряд буде до цього готовий”, – сказала Галина Третякова, експерт з питань пенсійної реформи.

Але для автора законопроекту – це не аргумент.

“Якщо ми спочатку будемо готувати електронні реєстри кілька років, потім кілька років голосувати законопроект … Нічого зроблено не буде. Необхідно спочатку скасовувати, а вже потім підганяти певні проблеми в правильне русло”, – відзначив Микола Гайдай, автор законопроекту про скасування трудових книжок.

Пан Гайдай переконує – скасування трудових дозволить заощадити близько 500 мільйонів гривень на рік. Не потрібно буде витрачатися на зберігання трудових книжок і можна скоротити штат кадровиків. Роботодавці не проти.

Відзначимо, в Євросоюзі і в США для нарахування пенсій вже давно користуються електронними реєстрами. У людей є номер соціального страхування, а на руках – відповідна пластикова картка. У ній – як і в електронній базі – вся інформація – де людина працювала і які відрахування робила у пенсійний фонд.

 

Коментарі:

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Loading...

Рік заснування © 2011. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на "Рівненські новини".

Для інтернет-видань – обов'язкове пряме відкрите для пошукових систем гіперпосилання. Матеріали, позначені знаком "Реклама", публікуються на правах реклами. Всі права захищено.