Четвер, 28 Березень 2024


З 1 вересня 2015 року набирає чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору». Тож з цього дня суттєво зростають ставки судового збору, що сплачується особами, які звертаються до суду для захисту своїх прав.

Відтак, з 1 вересня міняються не лише розміри судового збору, а й підходи до того, як він має розраховуватися. Якщо раніше його розмір залежав від категорії справи, то за новими правилами він залежатиме як від категорії справи, так і від того, чи подає позов просто людина, чи суб’єкт господарювання (підприємець або юридична особа). Зокрема, ставки судового збору для останніх будуть значно вищими, ніж для звичайних громадян.

Отож, щоб розірвати шлюб або подати позов про виселення доведеться до бюджету заплатити 487 грн. 20 коп. Якщо ж колишні дружина з чоловіком захочуть поділити спільно нажите майно, то від його ціни їм доведеться заплатити 1%, але не менше 487 грн. 20 коп. та не більш як 3654 грн.

Коли ж справа стосуватиметься стягнення через суд боргу згідно з розпискою, то для особи, яка позичала кошти, мінімальна ставка зі сплати судового збору за звернення до суду становитиме 487 грн. 20 коп., а максимальна – 6090 грн. Але, якщо 1% від суми боргу становитиме більше мінімальної та менше максимальної ставки, то сплачувати потрібно буде 1% від такої суми. Так само розраховуватиметься судовий збір і в справах, що стосуватимуться оспорювання права на спадщину чи оформлення спадкових прав з допомогою суду.

Якщо в особи в свідоцтві про народження чи іншому документі було допущено помилку в написанні її імені, через яку в інших документах її ім’я звучить по-іншому, то, аби довести, що власником таких документів є одна і та сама особа, за подачу відповідної заяви до суду доведеться сплатити 243 грн. 60 коп. Підприємцям це коштуватиме 609 грн. Такі справи з необхідністю підтвердження належності особі документів, найчастіше, трапляються тоді, коли виникає необхідність оформити пенсію чи підтвердити свої права на отримання спадку.

Варто пам’ятати, що, коли в поданій до суду позовній заяві буде не одна, а декілька вимог, то вищенаведені суми збору доведеться сплачувати за кожну вимогу окремо. Наприклад, за дві вимоги - двічі, за три – тричі і т.д.

Так, у справах про захист честі, гідності та ділової репутації, зазвичай, міститься дві вимоги: про спростування неправдивої інформації та про відшкодування завданої її поширенням моральної шкоди. Тож особа, про яку, наприклад, у газеті була розміщена неправдива інформація, навіть якщо вимагатиме моральну шкоду в символічному розмірі 1 гривні, то лише за пред’явлення такої вимоги муситиме сплатити судовий збір у розмірі 1218 грн. А ще за вимогу про спростування потрібно буде сплатити 487 грн. 20 коп.

В свою чергу, оскарження рішень чи дій податкових органів, органів Пенсійного фонду та соціального захисту, якщо спір стосуватиметься конкретно визначеної суми, коштуватиме для осіб, у т.ч. й підприємців, 1% від такої суми, але не менше 487 грн. 20 коп. Мінімум таку суму доведеться сплатити й особі, яка не є підприємцем, за оскарження подібних рішень чи дій, якщо в грошовому еквіваленті суму вимог не можна оцінити. А от підприємцю доведеться в такій ситуації сплатити судовий збір в розмірі 1 мінімальної заробітної плати (1218 грн.).

При цьому, всі вищенаведені максимальні та мінімальні ставки судового збору щороку будуть зростати з 1 січня із зростанням мінімальної заробітної плати в місячному розмірі.

Окремо слід зауважити, що з кожною вищестоящою інстанцією, в якій особа вирішить захищати свої права, такий захист буде обходитися все дорожче. Оскільки, в разі незгоди з рішенням міського чи районного суду, людині за подачу апеляції доведеться заплатити вже на 10% більшу суму, ніж підлягала оплаті при зверненні до суду першої інстанції. А при подачі касаційної скарги до Вищого адміністративного чи до Вищого спеціалізованого суду доведеться сплачувати на 20% більшу суму, ніж підлягала оплаті при зверненні до першого суду. Звернення ж до Верховного Суду коштуватиме дорожче на 30%, ніж до першого суду.

Разом з тим, як і раніше, не потрібно буде сплачувати судовий збір при зверненні до суду в таких справах: стягнення аліментів; стягнення заробітної плати та поновлення на роботі; відшкодування шкоди, завданої злочином; відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я чи смертю особи; у справах щодо захисту прав споживачів».

Юридичний відділ РОГО КВУ

Коментарі:

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Loading...

Рік заснування © 2011. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на "Рівненські новини".

Для інтернет-видань – обов'язкове пряме відкрите для пошукових систем гіперпосилання. Матеріали, позначені знаком "Реклама", публікуються на правах реклами. Всі права захищено.