Вівторок, 19 Березень 2024


Рівненська спортсменка, боєць ММА (бої без правил) Іванна Крупеня розповіла про тренування за океаном, новий клуб і підготовку до поєдинків.

«Якщо ти підготовлений, то немає різниці, де воювати - ринг, татамі чи клітка», – говорить боєць ММА з Рівного Іванна Крупеня. До змішаних єдиноборств вона отримала звання майстра спорту з дзюдо, стала віце-чемпіонкою Європи з боксу і входила до збірної України. Після цього Крупеня 1,5 роки тренувалася у Канаді, де й приняла рішення перейти у ММА. Наразі спортсменка провела вже три переможні бої. Наступний поєдинок мав відбутись наприкінці жовтня в рамках російського турниру PRIME-4, але його відмінили. А з 5 листопада спортсменка виступить у ролі тренера – вона буде проводити персональні тренування у Києві. Іванна розповіла пабліку «Сила и мощь» про переїзд до Києва, тренування з чемпіонами і автограф Ронди Роузі.

- У серпні ти провела свій третій бій в ММА і впевнено перемогла. Якою була твоя стратегія? 

- Cтратегії не було - ми не знали суперницю, не бачили її попередні бої. Тому тренер сказав, що будемо розбиратися вже в самому поєдинку. Після бою мене похвалив мій канадський тренер Ерез Коен. Він був дуже радий саме такій перемозі – вона ж була з елементами дзюдо. Тренер - дуже тонкий психолог, і мотивував мене працювати ще більше. 

- А як пройшов твій перший бій з ММА? Які емоції були, коли вийшла проти суперниці?

- Нічого нового не відчула. В ММА все залежить від твоєї форми і як ти підготовлений. Як ти готовий фізично і морально, то немає різниці, де воювати – ринг, татамі чи клітка. Під час поєдинку побачила пробіли, над якими потрібно працювати. Сподобалось, що нарешті можу поєднати свої вміння боротьби та ударної техніки.

- Чи важко перелаштовуватися з боксу на ММА?

- Не важко – я маю за достатній досвід в дзюдо, тому це вирівнює все. Важко знаходити спаринг-партнерів, особливо дівчат.

- Чи отримувала ти вже пропозиції підпису контракту від промокомпаній? 

- Так, але ми з командою поки вирішили, що будемо співпрацювати з професійним бійцівським чемпіонатом Tech-KREP FC (Росія).

«Обирала між Канадою, США і Києвом»

- Зараз ти виступаєш за київський клуб «Гермес», і тобі прийшлося переїхати до столиці з Рівного. Чи допомогали тобі з обживанням? 

- Так, я переїхала за сприянням Ольги Міхненко, це моя подруга і тренер збірної України з боксу. Потрапила сюди після певного часу, прожитого в Торонто, притому сама родом з Рівного. Ще рік тому я обирала між Канадою, США і Києвом. Не шкодую, що обрала це місто, зараз маю найнеобхідніше тут. Київ – це золота середина для мене на даний момент.

- Як пройшли твої перші тренування у «Гермесі»? Наприклад, російський боєць UFC Олександра Албу розповідала в одному з інтерв`ю, що на початку тренувань їй розбили ніс ногою.

- «Гермес» – це сім'я, і мене відразу прийняли, як свою. Я давно товаришувала з цим клубом. Моя найкраща подруга Марія Бова, заслужений майстер спорту і чемпіонка світу з боксу, теж вихованка цього клубу, ми були разом в збірній. Років вісім тому вона познайомила мене з тренером Федором Середюком. При нагоді ми завжди заходили до нього.

- В одному з інтерв`ю ти казала, що зосередишся на тренуванні ніг. Чи буде у цьому допомагати окремий наставник? 

- Так, звісно, ноги, бокс, партер і ОФП – це все ведуть різні тренери. Я маю два наставника: це Ерез Коен, в якого я рік тренувалась в Торонто, і Федор Середюк – мій нинішній головний тренер.

У Канаді тренувалась з чемпіонами

- До переходу в ММА ти півтори роки тренувалася у Канаді. На яких умовах це було можливим?

- Саме в Канаді я вирішила перекваліфікуватися в ММА. Мене познайомили з Ерезом Коеном - він один з найкращих персональних тренерів Торонто, і в свій час був в збірній Ізраїлю з дзюдо. Він давав мені боротьбу та функціональну підготовку. На все інше знаходив найкращих тренерів в своїх видах спорту. Ми відвідували зали з кікбоксингу, джиу-джитсу – ці тренування проводили чемпіони світу. Для спарингів з ММА ми відвідували зали, де збирались всі професійні спортсмени Торонто, хлопці з UFC теж були. Зараз приємно за них вболівати. При цьому всі витрати тренер брав на себе.

- У чому полягали твої тренування за океаном? 

- Багато приділяли уваги загальній фізичній підготовці та витривалості. Боротьбі, стійці та партеру, кікбоксингу та, звісно, ММА-спарингам та відпрацюванню в парах. Змішані єдиноборства самі по собі дуже складні. Кожний тренер підлаштовується під свого спортсмена, залежно з якого виду спорту він прийшов і які дані потрібні розвивати. Все дуже індивідуально, як на мене. 

- Як канадський тренер відреагував на твоє рішення залишити Канаду?

- Ерез для мене друг, брат і наставник. Я ціную те, що він поставився до цього з розумінням, адже він стільки сил, часу та фінансів приклав заради нашої спільної мрії про чемпіонство світу з ММА. До того ж, тренер знає, як це – лишити дім, бо сам емігрував з Ізраїлю. На жаль, в Канаді мені не вдалося виступити – у нас зірвалося декілька турнірів, відмови від нас були одна за одною. Тренер чекає мене і готовий працювати й далі, якщо я вирішу повернутись. Мрію, щоб він приїхав до України. Можливо, взимку побачимось з ним в Ізраїлі.

- У Торонто також бувала екс-чемпіонка UFC Ронда Роузі. Чи бачилася ти з нею? 

- На жаль, коли Ронда була у місті в одному з залів, я не змогла відвідати його – в мене тоді було власне тренування. Але моя подруга взяла автограф для мене та подарувала біографічну книгу Ронди, було дуже приємно. Їі історія мене мотивує, раджу всім прочитати.

Поради давала боєць UFC

- Ти маєш значні досягнення у боксі, і у цьому році допомагала жіночій збірній готуватися до відбору на Олімпіаду, але обрала ММА. Чому не профі бокс? Вважається, що там більші гонорари.

- ММА – це симбіоз боротьби та ударної техніки. Мені подобається зростати у майстерності з різних єдиноборств, і саме тут є багато над чим працювати. ММА зараз, на мою думку, випереджає бокс і в популярності, і в гонорарах. До того ж, в змішаних єдиноборствах за океаном не розділяють бійців чоловіків і жінок – поважають однаково. А жіночий бокс не такий популярний.

- А якби, наприклад, промокомпанія братів Кличків запропонувала контракт, чи погодилася би ти? 

- Ні. Ще декілька місяців назад мені пропонували дуже гарні умови, щоб повернутись в бокс, та я відмовилась. Відчуваю, що в боксі вже взяла все необхідне для себе. Зараз я розумію, що то була тільки одна зі сходинок по дорозі до моїх цілей. Я люблю бокс, але йду далі.

- Зараз у UFC лише одна українка – Марина Мороз, з якою ви колись тренувалися у збірній з боксу. Чи радилась ти з нею щодо ММА?
 
- Так, я мала розмову з Мариною два роки тому, коли вирішувала між боксом і ММА. Марина - чудова дівчина, я пишаюсь нею і вболіваю за неї. Рада, що наш прапор є і в жіночому дівізіоні UFC.

- ММА для України - надто молодий спорт. Чого зараз не вистачає спортсменам і тренерам для його розвитку?

- До війни він стрімко розвивався, у нас дуже багато талановитих спортсменів. На мою думку, не вистачає фінансування. Зарплати тренерам і спортсменам, фарм-забезпечення, екіпіровки, виїздів, навчально-тренувальні зборів і ще багато чого. Професійний спорт дуже затратний.
Можливо, було б легше, якби в Україні був закон, за яким ті, хто допомагають спортсменам, платять менші податки. Спонсори самі б були зацікавленні в нас. А так зараз ми тримаємось на друзях, рідних і на тих, хто вірить в нас.

- У цьому місяці ти почнеш тренування у якості тренера. Як вони будуть проходити? 

- З 5 листопада я буду проводити персональні тренування в одному з нових залів Києва. Під час занять буду враховувати рівень підготовки, стан здоров'я та цілі клієнта. Я дуже рада і горда тим, що матиму змогу працювати серед професіоналів. Тому запрошую всіх бажаючих, пишіть в особистих повідомленнях. Все заради здорового і міцного майбутнього!

Джерело: паблік «Сила и мощь», vk.com/power_and_strength

Коментарі:

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Loading...

Рік заснування © 2011. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на "Рівненські новини".

Для інтернет-видань – обов'язкове пряме відкрите для пошукових систем гіперпосилання. Матеріали, позначені знаком "Реклама", публікуються на правах реклами. Всі права захищено.