П'ятниця, 29 Березень 2024


Сьогодні, 15 жовтня, на Рівненщині відбулась зустріч Заступника Голови - Керівника виконавчої дирекції Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Вадима Івченка з головами сільських та селищних рад та депутатами відповідних рад Сарненського, Костопільського та Березнівського районів. Розмова йшла про необхідність реальних реформ в країні. Одни з них - адміністративно-територіальна реформа та бюджетна  децентралізація, а також зміни до Податкового кодексу. 

Виступаючи перед присутніми, Вадим Івченко зупинився на пропозиціях, які розробляє ВАССР та на тих новаціях Уряду, проти яких Асоціація виступає.

Зокрема, існує два підходи до адміністративно-територіальної реформи. Один з яких,  на якому наполягає Уряд, на користь великих міст та за рахунок укрупнення сільських громад та об’єднання сільських районів. В результаті кількість сільських Рад в Україні скоротиться в 25 разів: з 10279 залишиться 400. Майже очевидно, що у такі же пропорціях буде скорочено школи, медичні та інші соціальні заклади, а чисельність сільського населення в Україні найближчим часом скоротитися з 14 до 6 млн. мешканців. Для чого це робиться? Економія коштів від такої реформи за задумом авторів, буде вражаючою. 

Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад попереджає, що це може призвести до катастрофічних наслідків. Реформатори, вірогідно, не врахували, що мільйони селян будуть приречені на фізичне вимирання, тисячі сіл – на поступовий занепад. Країна отримає мільйон безробітних, а імпорт продовольства сягне багатьох мільярдів доларів. 

Згідно проекту адміністративно-територіальної реформи, прийняти яку планують наступного року, Рівненська область може бути розділена на три райони: Сарненський, Рівненський та Дубнівський. Таку візію пропонують радники Віце-прем’єра.  За цим розподілом, села мають групуватися довкола центрів економічного зростання. І чисельність населення у громадах може бути зовсім різною. 

Що ж пропонує Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад. 

Крок 1: реальна децентралізація фінансів – громади мають побачити, що Центральна влада дійсно віддає значну частину коштів на місця

Крок 2: повноваження – загалом на даний час сільські та селищні ради виконують 2/3 повноважень від запропонованих в Концепції на базовому рівні.

Крок 3: після передачі фінансування і повноважень на місця громади самі побачать, чи вистачає цих коштів на виконання запропонованих повноважень.  Тоді і має розпочатись обговорення  щодо можливого об’єднання, оскільки головним принципом стане саме економічна доцільність. А  це і добровільне об’єднання. Асоціація стоїть на позиціях тільки добровільного об’єднання територіальних громад. 

«Я хотів би донести до вас думку про те, що Асоціація працює, і працює задля розвитку громади, для розвитку сільських територій, для допомоги сільським головам у вирішенні проблемних питань, які накопичились за багато років. Мені  приємно те, що де б я не бував, всюди сільські голови висловлюють свою підтримку роботі Асоціації, надають пропозиції та не стоять осторонь процесів, які зараз відбуваються. Я вірю,  що нарешті в новій Верховній Раді буде присутня сила, зацікавлена в розвитку українського села. Я не просто хочу щось змінити, я знаю як це зробити, бо за роки моєї роботи в Асоціації  професійно займався місцевим самоврядуванням, і особливо сільським самоврядуванням і сільським розвитком»- сказав Вадим Івченко.

Коментарі:

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Loading...

Рік заснування © 2011. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на "Рівненські новини".

Для інтернет-видань – обов'язкове пряме відкрите для пошукових систем гіперпосилання. Матеріали, позначені знаком "Реклама", публікуються на правах реклами. Всі права захищено.