П'ятниця, 29 Березень 2024


Читаючи «Надслучанський вісник» № 85, від 21 листопада 2014 року замітку Олександра Мотруніча «Громада Губкова може збагатитись на 60 тис. гривень» у читачів напевно груди наповнились гордістю за наших депутатів, що прийняли таке доленосне рішення для громади Губкова.

Та все по порядку.

На прохання головного управління Держземагенства в Рівненській області за пропозицією Березнівської райдержадміністрації в пожежному порядку скликається тридцять сьома позачергова сесія районної ради (а чи витримані всі правові норми по скликанню даної сесії ?????).

Головним питанням позачергової сесії було затвердження нормативної грошової оцінки земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності розміщених за межами населеного пункту на території Губківської сільської ради. 

Як на перший погляд питання доречне, але для чого такий поспіх. Адже 12 грудня 2014 року запланована чергова сесія, на якій можна, грунтовно вивчивши дане питання, прийняти відповідне рішення.

Після доповіді начальника районного управління Держземагенства О. В. Мельника, виступу заступника головного управління Держземагенства в Рівненській області В. В. Захарчука та надання ними відповідей на запитання депутатів, представників громадськості, туман почав потроху розсіюватись.

На їхню думку, та думку активних лобістів даного рішення, депутатів районної ради, а саме: директора Державного підприємства "Рівненський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою" В. Г. Люшина, приватного підприємця М. П. Мельника (вихідця с. Губків) прийняття цього рішення дасть можливість Головному управлінню Держземагентства в Рівненській області в цьому році (а чому у не наступному?) провести аукціон з передачі сорока трьох земельних ділянок в оренду, а Губківській сільській раді отримати у сільський бюджет 2015 року додатково кошти в сумі не менше 50,0 тис. грн.

Сільрада отримає, а люди?

І що таке зараз 50,0 тисяч гривень. Чотири ЗіЛи асфальту? Майже три тони дизпалива?

Тепер трохи арифметики.

На аукціон виставляється 43 ділянки земель сільськогосподарського призначення площею 622,3048 гектарів, вартістю 1 536 113,0 гривень, середньою вартістю одного гектара 2468,0 грн., що майже в десять разів менша за середню нормативну грошову оцінку ріллі та перелогів в Рівненській області яка становить 20 954,0 гривень за гектар. Виникає питання, чи проводило Головне управління Держземагентства в Рівненській області державну експертизу щодо правильності розрахунків. Якщо ні, то чому?

Наші діди-прадіди продавали землю в дуже простий спосіб: урожайність із гектара множили на 100 років – оце ціна землі. Якщо взяти врожайність 20 центнерів пшениці з гектара і помножити на 100 років – це 200 тонн. Сьогодні пшениця продається в середньому по 2 тисячі гривень, тобто по 400 тисяч гривень за гектар.

Перемноживши 622,0 га на 400,0 тисяч грн. отримуємо 248 мільйонів 800 тисяч гривень замість 50,0 тисяч. То скільки втрачають жителі Губківської сільської ради?

За таку суму варто було скликати позачергову сесію!

Як на мене, питання не вивчене. І поспішні рішення по такому питанню, де зачіпаються інтереси кожного мешканця територіальної громади Губківської сільської ради, приймати не можливо. Адже це землі колишнього радгоспу «Соснівський», і кожен працівник має право на свою частку земельного паю. Про це ніхто навіть не обмовився. Юридичні підстави для цього наявні. В аналогічній ситуації по радгоспу-племрепродуктору “Березнівський” (с. Кургани) землю розпаювали між працівниками, а не за копійки віддали невідомо-кому.

Не в моїй компетенції досліджувати правомірність рішення Березнівської районної ради № 32 від 24.02.1995 року про передачу на баланс (а не у власність) ДП «Рівнегаз» майна радгоспу «Соснівський», та правомірність отримання ДП «Рівнегаз» (сьогодні це фактично приватна структура із відомим всьому загалу власником) Державного акту на право постійного користування ласим кусочком майже у півтори тисячі гектарів лісу.

Громада повинна це знати, а тепер у неї відбирають і землі сільськогосподарського призначення. Може лобісти вже і понабирали собі та своїм рідним земельних наділів на пагорбах «Надслучанської Швейцарії», а от жителі територіальної громади Губківської сільської ради, як у тій карикатурі на Столипінську земельну реформу, будуть стояти на одній нозі.

Олександр Бондар, депутат Березнівської районної ради

Коментарі:

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Loading...

Рік заснування © 2011. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на "Рівненські новини".

Для інтернет-видань – обов'язкове пряме відкрите для пошукових систем гіперпосилання. Матеріали, позначені знаком "Реклама", публікуються на правах реклами. Всі права захищено.