П'ятниця, 29 Березень 2024


На державному рівні святкуватимуть 100-річчя відомого українського археолога, дослідника Берестецької битви 1651 року Ігоря Свєшнікова. Верховна Рада вчора підтримала відповідну Постанову внесену на розгляд парламенту народним депутатом України, членом фракції “Блок Петра Порошенка” Олександром Дехтярчуком. 

19 жовтня виповниться сто років від народження відомого українського археолога, дослідника Берестецької битви 1651 року Ігоря Свєшнікова. Історик народився у Києві, проте своє дитинство провів у селі Хотин Радивилівського району Рівненської області, неподалік місця, де відбулася битва під Берестечком. У 1937-1939 роках Ігор Свєшніков вже проводив на полі козацької битви перші розкопки.

Основна наукова діяльність пана Свєшнікова була пов'язана з роботою у відділі археології Інституту суспільних наук у Львові, де він працював з 1959 р. Історик досліджував пам'ятки доби бронзи в селах Городок, Здовбиця, Озліїв, Костянець Рівненської області, курган тшинецько-комарівської культури та гробницю культури кулястих амфор в с. Івання, могильник вельбарської культури в с. Дитиничі Дубенського району. Понад 20 років проводив розкопки на місці Берестецької битви, результати яких узагальнив у монографії «Битва під Берестечком». Також він досліджував давньоруське літописне місто Звенигород біля Львова, де виявив перші в Україні берестяні грамоти.

Помер Ігор Свєшніков у 1995 році, його поховали у Львові. 

До 100-річчя археолога вже розробляють спеціальні заходи, випустять ювілейні монети та поштові марки.

Коментарі:

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Loading...

Рік заснування © 2011. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на "Рівненські новини".

Для інтернет-видань – обов'язкове пряме відкрите для пошукових систем гіперпосилання. Матеріали, позначені знаком "Реклама", публікуються на правах реклами. Всі права захищено.