П'ятниця, 29 Березень 2024


Сьогодні пиво стало алкоголем. 1 липня вступили в силу норми, закладені у поправках до Податкового кодексу, які парламент прийняв ще в грудні минулого року. Всупереч очікуванням аграріїв і взаєморозумінню в переговорах з Міністерством фінансів, в результаті яких навіть був внесений законопроект про скасування пивних обмежень, парламентаріям не стало духу розглянути запропонований документ. Пивовари залишилися один на один зі своїми проблемами.

Виробники півроку билися за скасування прирівнювання пива до алкогольних напоїв. Були зустрічі з міністром фінансів, на яких обговорювалося це питання. І, незважаючи на значну політичну складову в даному рішенні, прийняті в грудні зміни мали також метою додаткове поповнення місцевих бюджетів за рахунок збору коштів від ліцензій на роздрібний та оптовий продаж пива, а також заборону реклами цього продукту.

Виробникам хмільного напою доведеться ретельно переформатувати свій бізнес. Адже документом вводиться ряд нових зобов'язань, серед яких: атестація виробництва пива; ліцензування виробництва і експорту, і імпорту пива (вартість кожної з трьох ліцензій 780 грн в рік); зміни вимог до місць зберігання спирту етилового; обов'язкова сертифікація вітчизняної та імпортної продукції; встановлення мінімальних оптових і роздрібних цін на пиво. Також вступають в дію нові вимоги до маркування продукції й новий вид щомісячної звітності для пивоварів.

Крім перерахованих вище змін, продаж пива тепер може здійснюватися тільки нарівні з іншими алкогольними напоями - в установах організованої торгівлі. Роздрібна ліцензія коштує 8 тис. грн, що не під силу невеликим рітейлерам, а оптова торгівля обійдеться дистриб'юторам в півмільйона гривень. "Доводиться відмовлятися від співпраці, оскільки не кожен дистриб'ютор потягне такий фінансовий тягар", - розповідає директор невеликої дистриб'юторської компанії на умовах анонімності.

Для пива міцністю понад 8,5 градусів відтепер знадобиться акцизна марка. З правилами перевезення і реєстрацією місць зберігання пива виробники готові миритися, хоча це тягне за собою додаткові витрати.

В цілому, з 1 липня для виробництва пива в Україні треба отримати 15 нових дозвільних документів в більш ніж 10 інстанціях. І це все при загальнодержавному курсі на дерегуляцію. Виглядає кумедно. Адже в Україні виробляється понад 880 найменувань пива, і питання про наявність додаткового адміністративного та кадрового ресурсу на тисячі зайвих дозволів і перевірок залишається відкритим.

Також з 1 липня повинна змінитися і упаковка продукції. Фактично передбачається, що частина інформації обов'язково повинна бути вказана на лицьовій частині етикетки. Така незначна зміна призведе до того, що виробники пива з липня ц. р. повинні будуть просто утилізувати всю наявну в запасах етикетку та іншу упаковку на суму понад 200 млн грн.

Коментарі:

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Loading...

Рік заснування © 2011. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на "Рівненські новини".

Для інтернет-видань – обов'язкове пряме відкрите для пошукових систем гіперпосилання. Матеріали, позначені знаком "Реклама", публікуються на правах реклами. Всі права захищено.