Четвер, 28 Березень 2024


Відповідно до норм Податкового кодексу України при оподаткуванні спадщини застосовуються такі ставки податку на доходи фізичних осіб: нульова ставка, ставка  5%, а також ставки  15% або 20%.

Право на застосування нульової ставки мають:

 - члени сім’ї першого ступеня споріднення (чоловік або дружина, батьки та діти, у тому числі усиновлені), які успадковують будь-яку власність;

 - особа - інвалід І групи або особа, яка має статус дитини сироти або дитини позбавленої батьківського піклування, якщо успадковується нерухоме майно, рухоме майно, сума страхового відшкодування;

 - дитина - інвалід, яка успадковує нерухоме або рухоме майно.

Ставка 5% застосовується для будь-якого майна для спадкоємців, що не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення. Тобто всі члени сім’ї, які не є батьками, чоловіком або дружиною чи дітьми (в тому числі всиновленими), при отриманні спадщини мають сплатити до державної скарбниці 5% податку на доходи фізичних осіб.

Якщо ж спадщину чи подарунок отримує спадкоємець від спадкодавця-нерезидента або спадкоємець-нерезидент від спадкодавця-резидента, ставка податку буде становити 15 або 20% в залежності від  суми спадку.

З цього року доходи у вигляді спадщини (дарунку) підлягають оподаткуванню військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

Громадяни, які одержали дохід у вигляді спадщини чи подарунку, котрий оподатковується за нульовою ставкою податку, не зобов’язані подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.

Всі інші громадяни, які отримали у 2015 році спадщину чи подарунок, повинні задекларувати такі доходи до 1 травня 2016 року та до 1 серпня 2016 року сплатити з отриманих доходів податок на доходи фізичних осіб та військовий збір.

У поточному році до ДПІ у м. Рівному громадянами вже подано 2800 декларацій про майновий стан і доходи, які були отримані у минулому році, з них - 430 декларацій про декларування доходів від отримання спадщини.

ДПІ у м. Рівному

Коментарі:

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Loading...

Рік заснування © 2011. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на "Рівненські новини".

Для інтернет-видань – обов'язкове пряме відкрите для пошукових систем гіперпосилання. Матеріали, позначені знаком "Реклама", публікуються на правах реклами. Всі права захищено.