Четвер, 28 Березень 2024


Органами прокуратури Рівненської області значно активізовано діяльність щодо протидії корупції у всіх сферах суспільного життя, забезпечення належного нагляду за додержанням антикорупційного законодавства, усунення порушень законів та притягнення до відповідальності винних осіб.

Зокрема, у 2015 році правоохоронними органами області надіслано до суду 46 кримінальних проваджень про корупційні правопорушення, що їх вчинили 48 осіб, у тому числі стосовно 19 осіб за фактами одержання неправомірних вигод.

Факти корупції викрито у таких соціально-важливих сферах: у бюджетній системі – 9, у сфері земельних правовідносин – 11, в паливно-енергетичному та агропромисловому комплексах – 12, у сфері приватизації – 4, охорони здоров’я – 4, транспорту та освіти - по 3, фінансово-кредитній системі – 1. До кримінальної відповідальності за корупційні злочини притягнуто усього 50 осіб. З них: 7 державних службовців, 10 посадових осіб місцевого самоврядування, 3 працівники органів внутрішніх справ, 1 службовець державної кримінально-виконавчої служби, 9 посадових осіб інших органів державної влади та 8 посадових осіб юридичних осіб публічного права, які одержують заробітну плату з бюджету, 3 посадовці в юридичних особах приватного права. Також до кримінальної відповідності притягнуто 6 фізичних осіб за надання посадовцям неправомірної вигоди.

Сума збитків, спричинених державним інтересам, у закінчених провадженнях про корупційні правопорушення становить 1,1 млн грн, з них вже відшкодовано 209 тис грн. Крім того, органами досудового розслідування з метою відшкодування збитків накладено арешт на майно підозрюваних на загальну суму понад 3,6 млн грн., прокурорами пред’явлено позовів на суму понад 478 тис грн.

Правоохоронними органами області також вживаються заходи щодо протидії адміністративно-караній корупції.

Так, у поточному році до суду скеровано 84 протоколи про вчинення адміністративних корупційних правопорушень, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 71 посадовець. Серед них: 2 державних службовці, 29 депутатів місцевих рад, 7 посадових осіб місцевого самоврядування, 3- райдержадміністрації, 7 – інших органів влади; 1 працівник органів прокуратури, 5 - органів внутрішніх справ, 3 – митної служби, 1 - державної кримінально-виконавчої служби та 12 посадових осіб юридичних осіб публічного права.

Адміністративні корупційні правопорушення виявлені у бюджетній сфері (5), у сферах земельних відносин (26), освіти (5), охорони здоров’я (4) та транспорту (3), агропромислового комплексу (2) та охорони довкілля (1).

Судами розглянуто протоколи: 2 – про порушення обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, 1 – порушення встановлених законом обмежень щодо одержання дарунку, 28 – порушення вимог фінансового контролю, 41 – порушення вимог щодо повідомлення про конфлікт інтересів, 1 – невжиття заходів щодо протидії корупції.

На винних накладено стягнення у виді штрафу на загальну суму понад 20 тис грн.

Запобігання і протидія корупції залишається одним із пріоритетних напрямів діяльності правоохоронних органів області, зокрема, прокуратури.

Робота на цьому напрямі продовжується.

Прес-служба прокуратури Рівненської області

Коментарі:

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Loading...

Рік заснування © 2011. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на "Рівненські новини".

Для інтернет-видань – обов'язкове пряме відкрите для пошукових систем гіперпосилання. Матеріали, позначені знаком "Реклама", публікуються на правах реклами. Всі права захищено.