П'ятниця, 29 Березень 2024


Інститут аналізу державної та регіональної політики спільно з ресурсним центром розвитку місцевої демократії у Рівненській області, та з експертами з питань децентралізації обговорили - роль старост та органів самоорганізації населення. Учасники круглого столу обговорили процес децентралізації на Рівненщині.

Зокрема керівник апарату Рівненської облдержадміністрації Олександр Корнійчук розповів – реформи мешканці краю сприйняли позитивно. Тож адміністрація усіляко сприяла не лише у створенні громад, а й нині працюють робочі групи , які допомагають сільським головам долати труднощі. 

Директор Офісу реформ у Рівненській області Руслан Сивий розповів, які проблеми довелося вирішувати. Головне це не відповідність чинного законодавства. Тобто законотворці не встигли розробити усі нормативні документи для роботи ОТГ. 

Сільський голова Бугринської громади Сергій Пилипчук продемонстрував власні здобутки. У громаді створили амбулаторію, в якій є головний лікар, йому підпорядковуються ФАПи. Почали фінансувати дитячі програми, зокрема підтримали «Школу безпеки». Нині шукають шляхи підтримки закладів культури та бібліотек. Вцілому за січень бюджет виконали на 150%.

Вже сьогодні актуальною стала і робота сільских старост. Нагадаємо, старости вже приступили до роботи в об’єднаних громадах . На Рівненщині обрали 6 старост, поки що у Миляцькій громаді Дубровицького району. Інші громади лише готуються до обрання. 

Староста села Удрицьк Неоніла Пігаль також приєдналася до участі в обговоренні. Вона розповіла, як відбувалися вибори старости, і які питання доводиться вирішувати. 

Організатори зустрічі впевнені – староста має не лише видавати довідки, а й організовувати громаду, та відстоювати її інтереси перед керівником об’єднаної громади. Тому фахівці розповіли, які основні завдання ставлять перед старостою. Переконані, самоорганізація важлива складова у селі. Проекти громад потрібно підтримувати, і по можливості надавати співфінансування. 

Директор офісу реформ Руслан Сивий закликав усіх пристуніх - підтримувати та сприяти об’єднаним територіальним громадам Рівненщини.

Коментарі:

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Loading...

Рік заснування © 2011. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на "Рівненські новини".

Для інтернет-видань – обов'язкове пряме відкрите для пошукових систем гіперпосилання. Матеріали, позначені знаком "Реклама", публікуються на правах реклами. Всі права захищено.