Четвер, 28 Березень 2024


У рамках проекту «Моя робота», що виходить на рівненському інформаційному порталі OGO.ua, знімальна група побувала на мальовничому Поліссі, де разом із депутатом-мажоритарником Верховної Ради від БПП «Солідарність» Василем Яніцьким відкрила відбудовану школу в селі Вовчиці на Зарічненщині. Саме стараннями Василя Петровича, в рамках спеціальної постанови Кабінету Міністрів № 543, було виділено майже півтора мільйона гривень на її реконструкцію, і тепер парламентар не без гордості за земляків перерізав червону стрічку.

Вовчицька школа – не єдина у 155-му виборчому окрузі, яка реально відчула результати роботи народного депутата Яніцького. Цією ж постановою було виділено 170 тис. грн. на реконструкцію сільської школи в Боровому та 256 тис. грн. – у Серниках. Ще півтора мільйони пішло на реконструкцію стадіону в Зарічному. А з Резервного фонду області по мільйону гривень на реконструкцію опалювальної системи отримали школи в Дібрівську та Морочному. Користуючись нагодою, Василь Яніцький завітав і до Морочного та Серників подивитися, як освоюються кошти, поспілкуватися з вчителями, поговорити про інші проблеми, яких у нашої освіти чимало.

Відчувалося, що депутат у своєму окрузі – частий гість і щиро переймається проблемами земляків. І не лише на рідній Зарічненщині. Саме зусиллями Василя Яніцького цього року значні кошти пішли на округ із Державного фонду регіонального розвитку, і з обласного бюджету. Серед профінансованих проектів – завершення реконструкції Володимирецької районної лікарні, на урочистому відкритті якої нещодавно побував Президент України Петро Порошенко. Також підходить до завершення і реконструкція районної лікарні в Рокитному. Про те, що це не проста формальність, говорить один промовистий штрих: свою депутатську діяльність Василь Яніцький почав з того, що змінив реєстрацію кількох підприємств, які були підконтрольні йому до обрання народним депутатом, із Києва на Зарічне, через що місцевий бюджет району отримав додатково майже мільйон гривень податків.

Побувала знімальна група ОГО і в Києві, в кабінеті народного депутата на вулиці Садовій 3-А. Василь Яніцький – представник «Блоку Петра Порошенка», кандидат юридичних наук, заслужений юрист України, у найвищому законодавчому органі держави є заступником голови Комітету з питань правової політики та правосуддя. 

Користуючись нагодою, ми поговорили про актуальні проблеми сьогодення як у парламенті, так і на Поліссі. Пропонуємо фрагменти цієї розмови.

Василю Петровичу, попри те, що Верховна Рада так і не спромоглася відправити Арсенія Яценюка у відставку, питання про майбутнє прем’єра і його уряду досі актуальне. Ви, до речі, були одним з депутатів, які голосували за відставку. Чому?

– Два роки тому Арсеній Яценюк очолив, як він сам назвав “уряд камікадзе”, куди увійшли певні люди з Майдану і міністри за партійними квотами політ сил, які сформували коаліцію. Так, ситуація в країні була непроста: порожня казна, заборгованість і значний удар по економіці країни завдала війна на Сході. Переконаний, що якби не волонтери, то важко спрогнозувати, що було б з країною… Від уряду всі чекали рішучих реформ і розбудови зовсім іншої держави. Натомість уряд почав просити кредити з усього світу. Люди, жертвуючи комфортом та достатком, чекали змін на краще, але що вони дочекалися? Люди ж недурні, навчилися рахувати, тому не можуть зрозуміти, куди поділися ті кредитні мільярди?

Сьогодні ми не можемо взагалі зрозуміти, що відбувається з економікою, а комунальні тарифи для населення стали непідйомними для сплати і цими питаннями ніхто не займається. А розрекламовані субсидії ставлять народ перед дилемою: або жити на межі виживання і отримувати субсидії, або шукати додаткові заробітки і сплачувати податки, які більші за усі надані субсидії. За два роки ми так і не побачили від цього уряду жодної стратегії розвитку. Єдина стратегія — взяти кредит, щоб далі проіснувати. А реформаторські закони, які пройшли перші читання у Верховній раді – це тільки ширма для Яценюка, щоб просити нові кредити. Тому я голосував проти цього уряду, бо розумію, що нічого доброго від цього не вийде.

Питання з урядом лишається відкритим, він практично недієздатний. Який вихід?

– Зараз ідуть переговори щодо майбутнього уряду. Я думаю, що його недієздатність очевидна, питання лише в ціні, за яку Арсеній Петрович погодиться поступитися кріслом. Найоптимальніший варіант був би, якби він погодився це зробити добровільно. Найгірший – це дострокові парламентські вибори, які спровокують іще на півроку політичний хаос і стагнацію усіх реформ. Але все вирішиться найближчим часом. Можливо – на цьому тижні.

Ще одна актуальна проблема – це нелегальний видобуток бурштину. Ваш округ – один із епіцентрів цього явища. І ситуація загострюється – на Рокитнівщині уже лунають постріли. Яким чином Ви бачите вирішення цього питання?

– Зараз лише негайна легалізація цього промислу допоможе хоч якось стабілізувати ситуацію.

Потрібно де-юре зафіксувати те, що давно існує де-факто, але поставити чіткі рамки, щоб кошти йшли в місцевий бюджет, а вироблені землі піддавалися рекультивації. І чим швидше це станеться, тим краще. Ще рік тому люди вірили, що парламент прийме закон, який легалізує старательську діяльність. Але нині ситуація змінилася. Люди перестали в це вірити і серед старателів склалися свої стосунки, у яких державі немає місця. Я бачу, що комусь вигідно, щоб законопроект щодо легалізації видобутку бурштину, співавтором якого я був, не був проголосований. Адже скоро рік, як ми прийняли його в першому читанні, і з того часу він блукає кабінетами Верховної Ради. У жовтні минулого року профільний Комітет розглянув майже 400 поправок до нього і повністю підготував його до розгляду в другому читанні. Але в кожного свої амбіції і це помітно, як на регіональному, так і на державному рівні.

Проблема в тому, що деякі депутати наполягають, щоб державні підприємства забрали найкращі території, де є бурштин, і нічого не залишили для мешканців цих районів. Але місцеві можуть на це не піти і анархія триватиме. Ми повинні зрозуміти, що ще трохи такого зволікання, і ми втратимо і решту коштів, які продовжуватимуть «капати» в кишені «ділкам», і останню довіру людей до влади. І це найнебезпечніше. Будь-який закон кращий за його відсутність, тому це питання потребує негайного вирішення. Я вірю, що здоровий глузд переможе і до літа цей закон нарешті буде прийнято.

Що хотілося б втілити на Рівненщині та на вашому окрузі, зокрема?!

– Дуже хочеться, щоб запрацювала економіка і Рівненщини, і Полісся. Я вірю, що це можна зробити через відновлення виробництва. Адже нині жодне з раніше працюючих підприємств вже не діє. Я розумію, що відновлення промисловості — це складний процес, і без державних дотацій він практично неможливий. Проте потрібно шукати можливості залучення інвестицій. Хочеться, щоб наш край впізнавали за рахунок виробництва, а не через незаконний видобуток бурштину. Я зараз серйозно вивчаю це питання.

Відеозапис програми можна переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=UjEVIuUaiz8

Михайло СЛОБОДЗЯН

Коментарі:

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Loading...

Рік заснування © 2011. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на "Рівненські новини".

Для інтернет-видань – обов'язкове пряме відкрите для пошукових систем гіперпосилання. Матеріали, позначені знаком "Реклама", публікуються на правах реклами. Всі права захищено.