Вівторок, 19 Березень 2024


Заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко завершив тижневу навчальну програму у Наньянському технологічному університеті (Сингапур). До слова, цей навчальний заклад є 11 у рейтингу вищих навчальних закладів світу. 

Ігор Тимошенко розповів про кілька головних тез, які важливі для розуміння джерел економічних успіхів Сингапуру.

За словами посадовця складно порівнювати географічні і природні умови України та цієї далекої азійської країни. Ще складніше ставити в один ряд ментальні та расові особливості наших народів. Багато чого виглядає дивним і майже нездійсненним, проте авторами стрімкого стрибка цього азійського тигра стали звичайні сингапурці, які свого часу погодились на унікальний соціально-економічний експеримент, запропонований командою їхнього лідера Лі Куана Ю.

1. Суспільна єдність. Не мають значення раса та релігія, китайці, індуси та малайців – є передусім сингапурцями. Навіть у багатоквартирних будинках квотується кількість проживаючих у ньому представників різних рас, аби не створювати переваг одних над іншими.

2. Відсутність природних ресурсів, криза в економіці не є проблемами. Навпаки, включаються інші, недоступні для сприйняття у стабільний період розвитку мотивації та стимули, які відкривають нові можливості для економічного зростання. 

3. Ключова сфера – освіта. Країна з 5-ти мільйонним населенням та площею лише третини Рівненської області, має 2 університети у ТОП-15 світу. Сингапур у прямому сенсі «полює» на талановитих людей. Формула: немає освіченого населення-немає висококваліфікованих працівників-немає економічного зростання. Бюджет галузі освіти за 50 років єдиний з усіх не скорочувався ніколи.

4. Нульова терпимість до корупції. У цьому словосполученні не лише класичний «хабарник-чиновник», але й звичайний водій автобусу чи працівник комунальної служби. Запропонувавши будь-кому щось «порішати», ви покинете установу лише у загратованому транспортному засобі. До слова, понад 60 відс. корупційних правопорушень виявляються за повідомленнями громадян (сусіди, знайомі, родичі...). Принцип - боротьба з наслідками не настільки ефективна як боротьба із причинами корупції.

5. Ефективність у кожній сфері життя. Панує т.зв. сингапурська меритократія, коли на всіх рівнях державного управління і бізнесу система шукає та відфільтровує успішних, здатних та ефективних управлінців та працівників. Для цього існують спеціальні програми. Цікаво – лікар за професією не має шансів очолити мінохорони здоров’я, а вчитель – міносвіти.

6. Безкоштовного немає нічого. Нічого взагалі. Пенсія – це те, що ти накопичив за рахунок власних внесків упродовж свого трудового життя. Немає безкоштовної освіти, хоча дитина навчається у «державній школі», не існує понять виплата по безробіттю, пільга чи субсидія. Обов’язок держави – дати можливість для самореалізації кожному громадянину через оволодіння ним тими навичками і вміннями, які він згодом застосує на своєму робочому місці. Праця – це не лише право, але й обов’язок у певному розумінні.

7. Жорсткі закони та неминучість покарання. Сингапурці самі сміються з того, що не знають, скільки у той чи інший момент камер відеоспостереження дивляться, аби ти не перетнув дорогу у невстановленому місці або вирішив затягнутися цигаркою одразу по виході з метро. Сума для оплати штрафу віднайде тебе у безконтактний спосіб (он-лайн) і буде великим щастям, якщо розмір штрафу на мінімальному рівні 500 дол. Але ось вам і ефективність - близький до нуля рівень злочинності за повної відсутності для неозброєного ока поліції на вулицях міста.

"Спробував окреслити лише найголовніші аспекти та надбання сингапурського способу життя. Свідомо акцентую винятково на соціально-економічних речах, уникаючи політичної складової. На відміну від усього викладеного вище, політична традиція , сказати б пом’якше, має певні відмінності від європейської демократії. Разом з тим, ефективність держави Сингапур доведена її місцем у світовій турнірній таблиці", - зазначив Ігор Тимошенко.

Коментарі:

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Loading...

Рік заснування © 2011. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на "Рівненські новини".

Для інтернет-видань – обов'язкове пряме відкрите для пошукових систем гіперпосилання. Матеріали, позначені знаком "Реклама", публікуються на правах реклами. Всі права захищено.