Вівторок, 19 Березень 2024


Переважна більшість офісних працівників вважає, що їхнє здоров'я погіршилося через умови праці. Половина звинувачує у цьому напружену і нервову роботу. Найпопулярніша проблема зі здоров'ям за останній рік – хронічна втома. 65% не скаржилися начальству про проблеми зі здоров'ям на роботі, оскільки найчастіше знають з досвіду, що це марно. Такі дані було отримано в результаті дослідження Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.

Умови праці негативно впливають на стан здоров'я працівників. Половина респондентів заявила, що в результаті роботи стан їхнього здоров'я дещо погіршився. Для чверті опитаних – погіршився суттєво. Лише 5% відзначили, що стали здоровішими завдяки роботі.

Найважливіший чинник, який вплинув на погіршення здоров'я, – нервова робота (50%). На другому місці напружена атмосфера в компанії, незручне робоче місце (крісло, стіл тощо), багато зайвого галасу на роботі (забагато людей в одному приміщенні) − майже третина респондентів назвали ці фактори. 28% заважають протяги / холодне приміщення / дискомфорт від кондиціонера, а 24% навпаки скаржаться на задуху в офісі. Багато працівників страждають від незручного графіка роботи: «постійно ненормований графік роботи, без відпусток», «графік роботи понад 10 годин на день», «робота в нічний час», «відрядження, відсутність здорового харчування», «дуже багато проектів і недостатньо співробітників».

72% респондентів заявили, що за останній рік мали проблеми зі здоров'ям через незадовільні умови праці. Найбільше офісних працівників турбувала хронічна втома (46%) і біль в спині та попереку (45%). Вказували також на проблеми з розхитаними нервами, погіршенням зору, головним болем, застудою / грипом, проблеми з травленням. 22% офісних працівників поскаржилися на виникнення зайвої ваги через неправильне харчування і малорухому сидячу роботу. Деякі вказували також на проблеми з ногами і нирками.

Офісні працівники не розраховують на розуміння начальства, коли справа доходить до поліпшення умов праці. Лише 35% респондентів, здоров'я яких погіршилося за останній рік, скаржилися начальству на умови роботи. Третина з них відзначили, що керівництво на їхні скарги не звернуло уваги. Начальство порадило або звернутися до лікаря (26%), або самому подбати про свої умови праці (17%). 9% начальників дорікнули підлеглим за безпричинні скарги. Роботодавець поліпшив умови праці після скарги підлеглого частково в 14% випадків, і лише в 1% випадків – повністю змінив облаштування робочого місця.

Половина з тих, хто не скаржилися начальству на незадовільні для стану здоров'я умови праці, не робили це тому, що знають з досвіду (або досвіду колег), що скаржитися марно. 36% просто не люблять скаржитися. 7% вважає, що їх незручності не дуже істотні. І 3% чекають слушної нагоди. Один респондент зазначив, що в компанії діє принцип: «Якщо щось не подобається, ти знаєш, де двері».

80% опитаних вважає, що роботодавець приділяє облаштуванню робочого місця мало (43%) або недостатньо (37%) уваги. Лише п'ята частина офісних працівників вважає, що роботодавець турбується про належні умови праці для працівників.

Всього 12% респондентів повністю задоволені облаштуванням свого робочого місця. 61% − частково задоволені, а частково – ні. Безумовно незадоволена п'ята частина опитаних.

Коментарі:

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Loading...

Рік заснування © 2011. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на "Рівненські новини".

Для інтернет-видань – обов'язкове пряме відкрите для пошукових систем гіперпосилання. Матеріали, позначені знаком "Реклама", публікуються на правах реклами. Всі права захищено.