Четвер, 28 Березень 2024


В 2014 році набирали новий персонал в 70% компаній, але лише в 14% випадків цей набір був великим. Кожен другий роботодавець пропонує новим співробітникам менше грошей, аніж платив старим. Про це –  підсумковому опитуванні Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.

Не набирали персонал у 2014 році тільки 30% компаній. При цьому 16% компаній скорочували персонал, 6% не набирали через кризу, стільки ж не набирали нових співробітників, бо не мали в цьому потреби. Не можна стверджувати, що ті компанії, які брали на роботу тільки нових співробітників, робили це дуже активно. Так, 36% роботодавців обмежилися виключно замінами вибулих співробітників, 17% компаній відкрили всього одну-дві вакансії, 20% провели набір тільки за стратегічними напрямками і лише 14% змогли собі дозволити розширення за всіма напрямками.

Для більшості компаній, які були змушені скоротити кількість працівників, 2014 не був першим роком, коли довелося скорочувати персонал (66%). Тільки 34% вдалися до скорочень уперше цього року. Проте 51% з тих, хто скорочував персонал, в 2014 році був змушений робити це інтенсивніше, ніж у попередніх роках, 8% — стільки ж, скільки й у попередніх роках, 7% — менше.

Однією з відносно нових тенденцій на ринку праці є укрупнення вакансій і скорочення зарплат для нових співробітників порівняно з попередніми. Цього року під час приймання нових співробітників на роботу тільки половина компаній пропонували кандидатам таку ж зарплату, як і в їх попередників, 12% — нижчу, 16% — вищу, 17% — вищу, але зі збільшенням кількості обов’язків.

Основні критерії добору персоналу в 2014 практично такі самі, як і у попередніх періодах:

1. Достатній досвід роботи.
2. Досвід роботи у відповідній галузі.
3. Функціональні навички.
4. Мотивація.
5. Зарплатні побажання кандидата.
6. Поведінкові характеристики.
7. Відповідність корпоративній культурі.

Як показує рейтинг, зарплатні побажання — не перший критерій під час вибору співробітника. Навіть більше, переважна кількість роботодавців упевнені, що для потенційного працівника головне — не лише зарплата. Так, 38% опитаних експертів відзначили, що, за їх спостереженнями, для кандидатів важлива як зарплата, так й інші фактори. 15% стверджують, що часто умови праці і нематеріальні фактори бувають навіть важливішими, ніж зарплата. І тільки п’ята частина роботодавців (20%) відзначають, що рівень доходу лишається найважливішим для потенційного співробітника. Третина роботодавців (27%) зауважують відносно нову «кризову» тенденцію в цьому питанні — через непросту ситуацію на ринку праці кандидати готові приймати пропозицію від компанії, навіть якщо вона не цілком відповідає всім вимогам, у тому числі й зарплатним.

Коментарі:

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Loading...

Рік заснування © 2011. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на "Рівненські новини".

Для інтернет-видань – обов'язкове пряме відкрите для пошукових систем гіперпосилання. Матеріали, позначені знаком "Реклама", публікуються на правах реклами. Всі права захищено.