П'ятниця, 29 Березень 2024


З 1 січня 2015 року набрали чинності норми Закону України від 28 грудня 2014 року №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи». Відповідно законодавчим змінам відтепер оподатковується  як житлова, так і нежитлова нерухомість, в тому числі її частка. Разом з тим за нерухомість більшість із нас перед державою розрахується за новими правилами лише в середині наступного року.  

Хто сплачує податок на нерухомість та за що?

Платниками податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

Під об’єктами житлової нерухомості відтепер розуміють будівлі, віднесені відповідно до законодавства до житлового фонду, дачні та садові будинки.

Усі інші будівлі, приміщення, які не віднесені відповідно до житлового фонду, вважають об’єктами нежитлової нерухомості. Зокрема, готелі, мотелі, кемпінги, пансіонати, ресторани та бари, туристичні бази, гірські притулки, табори та будинки відпочинку, будівлі фінансового обслуговування, адміністративно-побутові будівлі, будівлі для конторських та адміністративних цілей; торгові центри, універмаги, магазини, криті ринки, павільйони та зали для ярмарків, станції технічного обслуговування автомобілів, їдальні, кафе, закусочні, бази та склади підприємств торгівлі й громадського харчування, будівлі підприємств побутового обслуговування; гаражі (наземні й підземні) та криті автомобільні стоянки, склади. Крім того, з 1 січня 2015 року беруть податок з допоміжних (нежитлових) приміщень, до яких, зокрема, належать сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби,  котельні, бойлерні, трансформаторні підстанції тощо.

Якщо об’єкт майна перебуває у власності  кількох осіб?

Якщо об’єкт нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.

Якщо об’єкт нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом.

Якщо об’єкт нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб і поділений між ними в натурі, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.

На які об’єкти податок на нерухоме майно не поширюється?

Не оподатковуватимуться такі об’єкти:
а) об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, а також організацій, створених ними в установленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідного державного бюджету чи місцевого бюджету і є неприбутковими (їх спільній власності);
б) об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, які розташовані в зонах відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, визначені законом, в тому числі їх частки;
в) будівлі дитячих будинків сімейного типу;
г) гуртожитки;
ґ) житлова нерухомість непридатна для проживання, в тому числі у зв’язку з аварійним станом, визнана такою згідно з рішенням сільської, селищної, міської ради;
д) об’єкти житлової нерухомості, в тому числі їх частки, що належать дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа, визнаним такими відповідно до закону, дітям-інвалідам, які виховуються одинокими матерями (батьками), але не більше одного такого об’єкта на дитину;
е) об’єкти нежитлової нерухомості, які використовуються суб’єктами господарювання малого та середнього бізнесу, що провадять свою діяльність в малих архітектурних формах та на ринках;
є) будівлі промисловості, зокрема виробничі корпуси, цехи, складські приміщення промислових підприємств;
ж) будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників, призначені для використання безпосередньо у сільськогосподарській діяльності;
з) об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності громадських організацій інвалідів та їх підприємств.

Яка ставка податку?

Ставки податку для об’єктів нерухомості, які перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, а також пільги зі сплати встановлюються за рішенням сільської, селищної або міської ради в залежності від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості в розмірі, котрий не перевищує 2% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. м бази оподаткування (загальної площі).

Разом з тим, на 2015 рік ставка податку на нежитлову нерухомість не може перевищувати 1% мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2015 року. 

Тобто, максимальна ставка податку на нежитлову нерухомість за 2015 рік становитиме 12,18 грн. за 1 кв. метр площі, а на житлову нерухомість — 24,36 грн. за 1 кв. метр понаднормової (пільгової) площі (мінімальна зарплата на 01.01.2015р. становить 1218 грн.).

Які  передбачені пільги?

Власники нерухомості-фізичні особи не сплачуватимуть податок за:
60 кв. метрів включно (для квартири/квартир);
120 кв. метрів включно (для житлового будинку/будинків);
180 кв. метрів (для різних типів нерухомості, одночасного володіння квартирою/квартирами та будинком/будинками).

Наприклад, якщо у власності людини декілька будинків, один з яких має площу 80 кв. метрів, інший — 130 кв. метрів, то платити податок треба з площі, що перевищує 120 кв. метрів, тобто за 90 кв. метрів. 

Варто зазначити, що законодавець надав місцевим радам право збільшувати граничну межу житлової нерухомості, на яку зменшується база оподаткування. Крім цього, місцеві ради можуть встановлювати пільги з податку для фізичних осіб з урахуванням їхнього майнового стану та рівня доходів. 

Коли пільга не діє?

Пільги із сплати податку на нерухомість для фізичних осіб не надаються на об’єкти оподаткування: 

що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, використовуються у підприємницькій діяльності);

якщо площа такого об’єкта (об’єктів) буде більше, ніж п’ятикратний розмір неоподаткованої площі, яку затвердять місцеві ради. 

Отже, якщо власник квартири (наприклад, площею 65 кв. метрів) здає в оренду одну кімнату цієї квартири, він не матиме права на встановлену пільгу щодо звільнення від оподаткування площі в розмірі 60 кв. метрів. І буде змушений платити податок на нерухомість із загальної площі квартири (65 кв. метрів), оскільки пільга надається на об’єкт нерухомості, а не на площу. 

Як громадянину  дізнатися про  нараховану суму податку?

Спеціально відвідувати податкову інспекцію для того, щоб платнику нарахували податок, не треба. Податкове повідомлення-рішення про сплату суми податку та відповідні платіжні реквізити надішлють платнику податку за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком).

Нерезидентам (іноземцям, особам без громадянства) повідомлення-рішення надішлють за місцезнаходженням об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності таких нерезидентів. Розрахунок буде здійснено на підставі відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

У разі, якщо платник податку не погодиться з розрахунком податку або виявить розбіжності в наявній у ньому інформації про об’єкт нерухомості, він має звернутися з оригіналами документів на нерухомість до фіскальних органів. 

Коли сплачувати податок?

Податок сплачується:
фізичними особами - протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення;
юридичними особами - авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.

Коли подавати звітність юридичній особі?

Платники податку - юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об’єкта/об’єктів оподаткування декларацію за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 Податкового кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Щодо новоствореного (нововведеного) об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості декларація юридичною особою - платником подається протягом 30 календарних днів з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

Як діяти, якщо змінився власник об’єкта оподаткування?

У разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а для нового власника - починаючи з місяця, в якому виникло право власності.

Як сплачується податок у 2015 році?

Зміни податкового законодавства щодо умов сплати податку на нерухомість більшість фізичних осіб відчують лише наступного року. Це пов’язано з тим, що базовим періодом сплати та нарахування податку на нерухоме майно є календарний рік. Отже, цього року платитимуть цей податок  тільки власники, які мали об’єкти нерухомості протягом минулого 2014 року і не користувалися чинною тоді пільгою з оплати податку. Нагадаємо, що, наприклад, власники квартир до 120 квадратних метрів, власники будинків до 250 квадратних метрів та власники одночасно квартир і будинків до 370 квадратних метрів звільнялися від сплати податку на нерухоме майно, а власники однієї дачі або садового будинку взагалі не мали платити податку на нерухомість.

А юридичні особи сплачуватимуть у поточному році цей податок по-новому, відповідно до внесених у законодавство змін, які набули чинності з 01.01.2015 року.

Коментарі:

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Loading...

Рік заснування © 2011. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на "Рівненські новини".

Для інтернет-видань – обов'язкове пряме відкрите для пошукових систем гіперпосилання. Матеріали, позначені знаком "Реклама", публікуються на правах реклами. Всі права захищено.