Вівторок, 19 Березень 2024


Впродовж останніх трьох місяців по налагодженій схемі зловмисники збували фальшиву валюту в банках, обмінюючи на гривні. Підроблені гроші були настільки якісно виготовлені, що касири не могли їх відрізнити від справжніх. Злочинну діяльність аферистів припинили правоохоронці, вилучивши при цьому партію фальшивих банкнот на суму 42 000 євро.

До злочинної групи входили п’ятеро чоловіків, двоє з яких раніше судимі. Четверо з них проживають у Рівному, один – у Здолбунові. Вік зловмисників — від 26 до 43 років. Чоловіки офіційно не працюють.

Закупивши фальшиві гроші, аферисти розділяли їх між собою та обмінювали підроблені купюри у різних відділеннях банків у Рівному. За такою схемою зловмисникам вдалось реалізувати свою першу партію фальшивих банкнот в сумі 10 000 Євро лише за три дні. Касири приймали валюту, не підозрюючи про підробку, адже при перевірці практично всі ступені захисту відповідали справжнім купюрам.

Правоохоронці отримали оперативну інформацію, що один зі зловмисників — 30-річний Віктор перевозить нову партію підроблених грошей з Одеси в Рівне, з метою її подальшої реалізації. Працівники сектору державної служби по боротьбі з економічною злочинністю Рівненського міськвідділу міліції спільно з працівниками слідчого управління та інспекторами ДАІ затримали зловмисника у маршрутному таксі сполученням Київ-Рівне. Під час санкціонованого обшуку правоохоронці виявили в його сумці 210 підроблених купюр номіналом по 200 Євро на загальну суму 42 000 Євро. Вилучені банкноти були відразу відправлені на експертизу, яка підтвердила, що гроші несправжні.

— Відомості по даному факту внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2 статті 199 Кримінального кодексу України (Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей тощо), — зазначив начальник сектору державної служби по боротьбі з економічною злочинністю Рівненського міськвідділу міліції Валерій Росквас. — Одному із учасників організованої групи вже оголошено про підозру у скоєнні кримінального правопорушення.

Також правоохоронці встановили, що зловмисники у двох відділеннях одного з рівненських банків обміняли дві грошові купюри номіналом 200 євро, від чого отримали грошові кошти в сумі 31 600 гривень. Вказані гроші чоловіки одразу перерахували на відкритий у цьому ж банку рахунок, з метою приховування незаконного поводження таких грошових коштів та подальшого користування ними.

— В діях учасників групи вбачаються ознаки кримінального правопорушення за частиною 3 статті 209 Кримінального кодексу України (Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом), — повідомляє про хід справи керівник СДСБЕЗ Рівненського МВ УМВС Валерій Росквас. — За даним фактом співробітниками міліції готуються матеріали з метою подальшого внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. За результатами проведення досудового розслідування всім учасникам організованої групи буде оголошено про підозру у скоєнні кримінального правопорушення.

Наразі правоохоронці встановлюють джерело виготовлення та постачання фальшивих грошей. Проводяться всі необхідні оперативно-розшукові заходи для встановлення всіх причетних до злочинної діяльності осіб. Також міліціонери повідомили даний факт банківським установам, у які зловмисники здавали фальшиві купюри.

Коментарі:

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Loading...

Рік заснування © 2011. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на "Рівненські новини".

Для інтернет-видань – обов'язкове пряме відкрите для пошукових систем гіперпосилання. Матеріали, позначені знаком "Реклама", публікуються на правах реклами. Всі права захищено.