Вівторок, 19 Березень 2024


Інститут Медіа Права висловлює стурбованість щодо ухваленого в першому читанні урядового законопроекту “Про санкції” (№ 4453а), що створює загрозу для діяльності засобів масової інформації та громадських організацій в Україні.

На думку ІМП, законопроект про санкції суперечить Конституції, законодавству України, а також чинним міжнародним договорам України й демократичним стандартам. Зокрема, розробники законопроекту “для невідкладного та ефективного реагування на наявні і потенційні загрози національним інтересам і національній безпеці України” пропонують забороняти не лише іноземні, але й українські засоби масової інформації без судового рішення.

Такі обмеження і заборони будуть накладатися Радою національної безпеки та оборони України і по суті автоматично вводитися в дію указом Президента України. Таким чином, РНБО отримує функції де-факто судової інстанції, що зможе суттєво впливати на суспільні відносини та реалізацію прав громадянами.

Інститут Медіа Права закликає народних депутатів України вилучити зі тексту законопроекту положення, що надають право обмежувати чи припиняти діяльність засобів масової інформації та інших суб’єктів інформаційної діяльності, в тому числі, в мережі Інтернет; обмежувати чи забороняти виробництво або розповсюдження друкованої продукції та інших інформаційних матеріалів, а також заборонити діяльність партій, рухів, інших громадських об’єднань та фондів.

Коментарі:

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Loading...