Вівторок, 19 Березень 2024


Практично кожне друге квартирне пограбування в новобудовах відбувається через порушення забудовниками норм чинного будівельного законодавства. Таку невтішну статистику озвучив Президент однієї з найбільш авторитетних спілок в сфері безпеки житлових та не житлових приміщень Української Локмайстер Федерації Ілля Воїнов.

Варто зазначити, що до Української Локмайстер Федерації входять  найпрогресивніші компанії та найкваліфікованіші приватні підприємці, діяльність яких пов’язана з безпекою приміщень. З 2010 року УЛФ входить до складу Європейської Локсмайстер Федерації (ELF).

Виступаючи на загальних зборах Української Локмайстер Федерації Ілля Воїнов прозвітував про результати більш ніж 15-річної роботи федерації та звернув увагу присутніх на кричущій ситуації на будівельному ринку і зокрема на зростанні квартирних крадіжок в новобудовах. За словами Президента Федерації це відбувається через свідоме нехтування будівельних норм та правил безпеки з боку забудовників. Він наголосив, що забудовники свідомо йдуть на порушення законодавства, аби заробити додаткові кошти, а покупці квартир не завжди поінформовані про ті вимоги, що є обов’язковими при здачі багатоповерхового житлового об’єкта. Як результат – збільшення криміногенної ситуації та кількості квартирних крадіжок.

“Нехтуючи законодавством забудовники сприяють розвитку криміногенної ситуації в країні, яка з кожним днем стає все напруженішою. Правоохоронці стверджують, що головною причиною збільшення пограбувань помешкань  в Україні є недостатньо висока захищеність будинків та квартир. В погоні за надприбутками забудовники економлять на всьому. А це в свою чергу може зменшити безпеку як протипожежну, так і особисту. Мова йде в першу чергу за інженерні системи, шляхи евакуації, ліфти, вікна, вхідні двері та інші елементи”, - підкреслив Президент УЛФ Ілля Воїнов.

Разом з цим він зазначив, що чинне законодавство чітко регулює вимоги до квартир в новобудовах, які включають в тому числі й параметри захисту квартири. Однак не чисті на руку забудовники ігнорують ці правила, іноді навіть змінюючи категорію будівництва, і цим самим уникаючи додаткових перевірок. 

“Часто недобросовісні забудовники користуючись шпаринами в чинному законодавстві змінюють категорію будівництва, і цим самим уникають додаткових перевірок з боку контролюючих органів. Це їм дозволяє додатково заробляти, а власникам квартир про це не повідомляють”, - зазначив Ілля Воїнов.

Президент Української Локмайстер Федерації відмітив, що зменшуючи категорійність будівництва забудовник свідомо уникає перевірок, які можуть встановити порушення будівельних норм.

“Проблема порушень законодавства в будівельній сфері в останні роки набула негативної тенденції. Важливим аспектом на етапі будівництва – є категорійність об’єктів. Проте декларативний спосіб для 1—3 категорій не звільняє забудовників від необхідності дотримуватися норм і правил”, - пояснив Ілля Воїнов

На завершення загальних зборів члени Української Локмайстер Федерації ухвалили звернення до Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів України, аби ті на законодавчому рівні ініціювали відповідні зміни в законодавство, які б усунули можливість недобросовісним забудовникам уникати  відповідальності за неякісні засоби безпеки, що встановлюються в квартирах новобудов та змусили б їх будувати будинки у відповідності до існуючих будівельних норм і правил. 

Анатолій Поліщук

Коментарі:

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Loading...